Als verkoper gevonden worden op LinkedIn

Gevonden worden op LinkedIn, wat kan u zelf als verkoper doen?

Feitelijk is het antwoord: zorg ervoor dat de prospects uw profiel vinden en niet die van uw concurrenten. Maar hoe bewerkstelligt u dit nu in de praktijk? Dit artikel gaat hier nader op in via een tweetal invalshoeken:

  1. Hoe onderscheidt u zich met uw LinkedIn-profiel van de massa.
  2. Wat maakt uw LinkedIn-account aantrekkelijk voor prospects.

Hoe valt u op in de massa?

Eenmaal zelf op LinkedIn actief wordt u al snel duidelijk dat uw LinkedIn profiel slechts een van de miljoenen aanwezige profielen is. Wereldwijd zijn op dit moment van schrijven al meer dan 500 miljoen accounts. Hiertussen opvallen is niet iets wat ‘zomaar’ zal plaatsvinden. Een goede opbouw en uitstraling van uw profiel is dan ook cruciaal.

Hoe onderscheidt u zich met uw LinkedInprofiel van de massa.

Een van de belangrijkste factoren is de uitstraling van uw profiel. De eerste indruk is belangrijk! Prospect willen in een oogopslag weten met wie en welk bedrijf zij te maken krijgen. Het toepassen van onderstaande punten geeft uw profiel op LinkedIn de juiste uitstraling, waarmee u zich kunt onderscheiden van uw concurrentie.

1.      Profielfoto

Zorg altijd dat u een zakelijk profielfoto gebruikt op uw LinkedIn-account. U bent namelijk op zoek naar klanten als verkopende partij. Een passend profielfoto is dan ook een vereiste. Plaats een foto waarop u vriendelijk, glimlachend en zakelijk gekleed poseert. U, als verkoper bent op zoek naar klanten, niet naar nieuwe vrienden of een relatie. Let op de zakelijke uitstraling van het geheel, passend bij uw functie.

2.      Achtergrondfoto

Naast uw profielfoto is het mogelijk om een achtergrondfoto te plaatsen op uw LinkedIn-account. U hoeft hiervoor geen Premium-account te hebben. Zorg dat u een zakelijk, in het oog springende achtergrondfoto gebruikt, waarbij u uw prospect een blik laat werpen op uw bedrijf of werkzaamheden.

3.      Posts

U kunt binnen LinkedIn ‘articles’ plaatsen. ‘Articles’ op LinkedIn worden direct bovenaan in uw profiel getoond. Hierdoor is het schrijven van ‘articles’ uitermate geschikt om uzelf in de picture te brengen bij prospects. Zolang deze mogelijkheid nog niet op grote schaal door uw concurrenten wordt gebruikt, kunt u zich direct onderscheiden.

Gebruik de mogelijkheid tot het schrijven van deze ’articles’ om:

  • uw bedrijf te promoten,
  • recent afgeronde projecten te tonen,
  • uw expertise te laten zien op uw vakgebied,
  • met uw schrijfstijl en de uitstraling van de ‘articles’ uw communicatieve vaardigheden te etaleren.

 

About the Author

Leave a Reply