Gebruik maken van vaardigheden en onderschrijvingen op LinkedIn

Gebruik maken van vaardigheden en onderschrijvingen op LinkedIn

Uw LinkedIn profiel bevat een onderdeel dat een overzicht geeft van uw vaardigheden en onderschrijvingen, skills and endorsements genaamd in de Engelstalige interface. In de vorige interface had het een prominentere rol, maar die is sinds kort fors teruggeschroefd door LinkedIn. U heeft zich misschien afgevraagd wat het nut is van dit overzicht. Bezoekers van uw profiel zien de belangrijkste drie vaardigheden en zien wie dat onderschreven hebben, maar dat lijkt dan ook het enige belangwekkende van deze onderschrijvingen. Toch kunt u als verkoper dit overzicht op handige wijze benutten.

Ranking voor de zoekmachine

Omdat deze uitgelichte vaardigheden op uw profiel uw kwaliteiten en expertise aantonen, gebruikt LinkedIn dit onderdeel van uw persoonlijke pagina voor de ranking in de LinkedIn zoekmachine. Als er meerdere profielen met vergelijkbare professionele headlines en samenvattingen bestaan, dan wordt de sectie ‘uitgelichte vaardigheden en onderschrijvingen’ belangrijk. De persoon met de meeste vaardigheden en vooral met de meeste onderschrijvingen komt bovenaan in het zoekresultaat. Daardoor is de kans dat deze persoon voor bijvoorbeeld acquisitiedoeleinden benaderd wordt, veel groter.

Pakkende keywords

Wilt u dat mensen u voor de juiste vaardigheden onderschrijven, dan is het belangrijk dat dat u goede termen gebruikt, relevant voor uw business. Als verkoper kies je voor pakkende keywords, waarop u verwacht dat een potentiële klant of prospect zoekt. Dat kunnen beschrijvingen zijn van:

  1. Iets wat u levert
  2. Een passende vaardigheid voor uw markt

Houd de terminologie globaal, gebruik geen merknamen. De meeste klanten zoeken op LinkedIn namelijk door middel van algemene zoektermen. Beschrijf uw vaardigheden aan de hand van de rol die u heeft, zoals salesmanager, of verkoper. Bovendien kunt u uw productomschrijvingen gebruiken. Gebruik eerder ’elektrische scheerapparaten’, ‘elektrisch scheren’ en ‘shaver’ in plaats van de merknaam van uw product.

Het verkrijgen van onderschrijvingen

U kunt natuurlijk uw werkgever en (oud)collega’s vragen om de vaardigheden die getoond worden op uw LinkedIn-profiel te onderschrijven. LinkedIn goeroes claimen dat hier niets mis mee is, (oud)collega’s kunnen nu eenmaal het beste uw capaciteiten beoordelen. U moet echter voorkomen dat het een ‘vriendendienst’ wordt. Daarmee verliest u geloofwaardigheid. Naast uw eigen acties om meer onderschrijvingen te krijgen, gebruikt LinkedIn een automatisch gegenereerd algoritme. Door middel van dit algoritme contacteert LinkedIn uw eerstelijns connecties met de vraag uw vaardigheden te onderschrijven. Iedere keer dat iemand uw vaardigheid bekrachtigt, krijgt u er een extra punt bij. Hoe hoger uw aantal onderschrijvingen, hoe beter u scoort in de ranking van de zoekmachine van LinkedIn.

Automatische aanvulling

Als u zelf uw rubriek vaardigheden en onderschrijvingen niet actief heeft ingevuld, dan wordt door LinkedIn uw profiel automatisch gescreend op woorden die u vaak gebruikt of die op bepaalde plaatsen vermeld staan. Op die manier destilleert LinkedIn zelf vaardigheden, waar u misschien helemaal niet achter staat.. Een voorbeeld is dat op veel plaatsen in Nederlandse profielen ‘Dutch’ als vaardigheid staat en onderschreven is. Tsja, daar word je niet zo blij van als dat bovenaan je vaardigheden prijkt… U moet dus zelf actief aan de slag gaan om deze irrelevante kwaliteiten te vervangen door pakkende keywords

Conclusie

Het onderdeel ‘vaardigheden en onderschrijvingen’ (Skills & Endorsements) is erg belangrijk voor uw ranking in de LinkedIn zoekmachine. Daarom is het belangrijk om hier voldoende aandacht aan te besteden. Verwijder automatisch gegenereerde vaardigheden en vervang ze door relevante keywords, waarmee uw (potentiële) klanten en prospects u goed kunnen vinden.

Over de auteur

Victor Bonke: Als bevlogen spreker, trainer en coach helpt Victor sales mensen hoe ze LinkedIn als een effectief acquisitietool kunnen gebruiken onder andere met cursussen LinkedIn, masterclasses en keynotes. Daarnaast spreekt en traint hij salesmensen op het gebied van koude acquisitie. Hij is de auteur van de bestseller ‘Koud Bellen: brrr…’. Meer informatie over koude acquisitie via Acquiro.

Of via victor@acquiro.nl of via 040-2028039.

About the Author

Leave a Reply