Goede content op LinkedIn leidt tot nieuwe klanten

Goede content op LinkedIn leidt tot nieuwe klanten

Een foto plaatsen op uw LinkedIn profiel van u en uw partner op een vakantieadres, doen of niet doen…? Het is beter om dat niet te doen. LinkedIn is namelijk het platform waarop u uw inhoudelijke kennis kan laten zien aan uw volgers of andere mensen die geïnteresseerd zijn in u of uw bedrijf. Uw privéleven kunt u beter aan Facebook toevertrouwen, als u dat al wereldkundig zou willen maken. Maar met wat voor soort content bereikt u mensen op LinkedIn? Mensen die u misschien verder kunnen helpen in uw zakelijke leven? Hoe creëert u die belangrijke interactie met uw volgers?

LinkedIn Updates voor Sales

Op het gebied van sales, zijn vooral de items ‘Updates’ en ‘Artikelen’ op LinkedIn interessant om meer leads en prospects te genereren.

Via content in ‘Updates’ kunt u uw volgers laten zien waar u mee bezig bent op zakelijk gebied. De content die u plaatst, wordt zichtbaar op de tijdlijn van uw contacten. De voordelen van ‘Updates’ zijn belangrijk:

  • Een Update is snel en gemakkelijk gemaakt
  • Het is mogelijk om met een smartphone of tablet een update te plaatsen
  • U kunt eenvoudig een afbeelding, GIF of video toevoegen

Een groot nadeel van ‘Updates’ is dat hoe meer mensen een update plaatsen, hoe sneller uw bericht uit het zicht van uw doelgroep verdwijnt, net als bij een post op Facebook of Twitter.

Do’s

Updates zijn perfect voor het aankondigen van nieuwe projecten waar u bij betrokken bent, of producten waar u aan werkt. Buiten dat is het interessant om te laten zien dat u een training gevolgd heeft, of bij een netwerkborrel aanwezig was. Met een spontaan bericht van een tevreden klant, of vacatures binnen uw bedrijf trekt u ook positieve aandacht.

Don’ts

Anders dan bij Facebook en Twitter, is het onverstandig om LinkedIn te gebruiken voor het plaatsen van privé content. Uw zakelijke contacten zijn niet geïnteresseerd in het tennistoernooi van de plaatselijke sportvereniging. Als u regelmatig private updates plaatst, loopt u het risico om ‘ontvolgd’ te worden.

Reageren op Updates

Reageren op een Update van een ander heeft bij LinkedIn minder impact dan bij Facebook. Slechts een klein deel van uw volgers ziet dat u iets ‘leuk’ vindt. Wilt u dat uw volgers zien wat u interessant vindt, dan is het slimmer om relevante content te delen (‘Share’), of te reageren via de ‘Comments’. Met ‘doe die duim omhoog als u dit interessant vindt’ komt u er op LinkedIn dus niet. Het is belangrijk dat u voor ogen houdt dat u alleen berichten deelt, of reageert op content die u echt interessant vindt, die past binnen uw expertise en die uw volgers aanspreekt. Een andere aanpak is om content van goede klanten te delen, om ze een moment van aandacht te geven. Uw klant zal u er dankbaar om zijn.

LinkedIn Articles

Naast een update, kunt u er ook voor kiezen om een artikel te plaatsen. De button voor de optie ‘write an article’ staat direct bovenaan uw homepage. Articles is een mooie, diepgaande manier om uw kwaliteiten en inzichten te delen. U kunt uw artikel plaatsen via de button op de website.

Voordelen van Articles ten opzichte van Updates

Een van de voordelen van de optie ‘Article’ ten opzichte van ‘Update’ is dat u meer ruimte heeft voor uw tekst en bovendien kan werken aan een nette opmaak. Door een artikel te plaatsen, kunt u zich differentiëren van uw concurrenten. U kunt laten zien waar u voor staat, wat uw expertise is en wat uw waarden en normen zijn. Schrijf bijvoorbeeld eens een stukje over:

  • Uw visie op de markt waarin u opereert
  • Welke positieve bijdragen uw product kan hebben
  • Ontwikkelingen in uw sector
  • Tips die uw klanten vooruit helpen

De article feature is voor u eenvoudig te analyseren. U kunt in een handomdraai inzichtelijk maken wie uw artikel gelezen, geliket, gedeeld, of van commentaar voorzien heeft. Dit zijn waardevolle leads voor uw bedrijf.Een tweede voordeel van ‘Article’ is dat u met uw blog ook gevonden kan worden door mensen die de zoekfunctie binnen LinkedIn gebruiken. Stel u schrijft iets over de voordelen van een Virtual Planner. Op het moment dat iemand uw keywords in de zoekbalk intypt, is de kans aanwezig dat uw blog in de zoekresultaten tevoorschijn komt. Een extra bonus voor uw gedane moeite en een mogelijke nieuwe prospect voor uw bedrijf.

In het kort

Verkopers kunnen LinkedIn heel goed gebruiken om hun kennis en expertise zichtbaar te maken voor de wereld. Daarvoor kunt u de optie ‘Updates’ gebruiken, maar het is veel effectiever om een relevant ‘Article’ te plaatsen.

Over de auteur

Victor Bonke: Als bevlogen spreker, trainer en coach helpt Victor sales mensen hoe ze LinkedIn als een effectief acquisitietool kunnen gebruiken onder andere met cursussen LinkedIn, masterclasses en keynotes. Daarnaast spreekt en traint hij salesmensen op het gebied van koude acquisitie. Hij is de auteur van de bestseller ‘Koud Bellen: brrr…’. Meer informatie over koude acquisitie via Acquiro.

Of via victor@acquiro.nl of via 040-2028039.

About the Author

Leave a Reply